[srslte-users] srsenb started correctly but can't find anyradio signal

Xavier Arteaga xavier at softwareradiosystems.com
Wed Aug 1 09:40:11 UTC 2018


Hi Yeats,
I see in the log that the UE (I guess it is the Huawei Dongle) went through
connection setup, and reconfiguration, the UE sends periodic reports.

In order to store the PCAP properly, you need first to close the enb,
otherwise it does not write the whole file.

FYI, If you are not doing 100PRB MIMO (I found it more unstable),
otw_format=sc12
makes it more unstable.

Xavier



On 1 August 2018 at 10:57, Yeats Luo <yeatsluo at ghtinc.com> wrote:

> Dear Xavier:
>
>
>
> I finally let srsLTE to pickup radio signals and start attaching process,
>
> but the result is not successful so far.
>
> I would like to get some help by looking into the log file and explain
> what's the error "Malformed Packet" in pcap.
>
>
>
> The UE is huawei dongle which is proven working with other ENB and passed
> the NAS authentication.
>
> So I guess the issue is focused on the RF side.
>
>
>
> Any light in how to tune the enb is welcomed.
>
>
>
> Yeats Luo
>
> RD Consultant
>
> Tel: 0910199166
>
> Fax:(02)2361-7627
>
>
>
>  [image: cid:image001.png at 01D41D22.96651ED0]
>
>
>
> *From: *Yeats Luo <yeatsluo at ghtinc.com>
> *Sent: *2018年8月1日 下午 12:10
> *To: *Xavier Arteaga <xavier at softwareradiosystems.com>
> *Cc: *srslte-users at lists.softwareradiosystems.com
> *Subject: *RE: [srslte-users] srsenb started correctly but can't find
> anyradio signal
>
>
>
> Sorry for keep throwing questions.
>
>
>
> UHD driver is now 3.13.
>
> srsLTE branch: master, commit 470953bf9c5875646e4d5049c8f213d202fa84fd
>
>
>
> issues:
>
>    1. Can’t start GUI, it keeps saying “Trying to start a plot but plots
>    are disabled (ENABLE_GUI constant in phch_worker.cc)”
>
> But it’s confirmed libsrsgui.so is linked and compiled without error.
>
>    1. No signal.  STDOUT shows this and like doing nothing forever.
>    (Question: how to tune signal power in enb.conf ? and how to see power
>    response without GUI?)
>
>
>
> ---  Software Radio Systems LTE eNodeB  ---
>
>
>
> Reading configuration file /root/.srs/enb.conf...
>
> [INFO] [UHD] linux; GNU C++ version 5.4.0 20160609; Boost_105800;
> UHD_3.13.0.0-release
>
> Opening USRP with args: type=b200,master_clock_rate=30.72e6
>
> [INFO] [B200] Detected Device: B210
>
> [INFO] [B200] Operating over USB 3.
>
> [INFO] [B200] Initialize CODEC control...
>
> [INFO] [B200] Initialize Radio control...
>
> [INFO] [B200] Performing register loopback test...
>
> [INFO] [B200] Register loopback test passed
>
> [INFO] [B200] Performing register loopback test...
>
> [INFO] [B200] Register loopback test passed
>
> [INFO] [B200] Asking for clock rate 30.720000 MHz...
>
> [INFO] [B200] Actually got clock rate 30.720000 MHz.
>
> Setting frequency: DL=1870.0 Mhz, UL=1775.0 MHz
>
> [INFO] [B200] Asking for clock rate 11.520000 MHz...
>
> Trying to start a plot but plots are disabled (ENABLE_GUI constant in
> phch_worker.cc)
>
> [INFO] [B200] Actually got clock rate 11.520000 MHz.
>
> Setting Sampling frequency 11.52 MHz
>
>
>
>    1. The execution screws USRP USB, after terminating the program, the
>    USB must be pulled off and re-plugged to resume work.
>
>        If not, STDOUT shows a lot of errors repeating.
>
>
>
> USRP reported the following error: None
>
> LLLLLLError receiving from UHD: 30
>
> USRP reported the following error: None
>
> LLLLLLError receiving from UHD: 30
>
> USRP reported the following error: None
>
> LLLLLLError receiving from UHD: 30
>
> USRP reported the following error: None
>
> LLLLLLError receiving from UHD: 30
>
> USRP reported the following error: None
>
> LLLLLLError receiving from UHD: 30
>
> USRP reported the following error: None
>
> LLLLLLError receiving from UHD: 30
>
> USRP reported the following error: None
>
> LLLLLLError receiving from UHD: 30
>
> USRP reported the following error: None
>
> LLLLLLError receiving from UHD: 30
>
> USRP reported the following error: None
>
> LLLLLLError receiving from UHD: 30
>
> USRP reported the following error: None
>
> LLLLLLLError receiving from UHD: 30
>
> USRP reported the following error: None
>
> LLLLLError receiving from UHD: 30
>
> USRP reported the following error: None
>
> LLLLLLLError receiving from UHD: 30
>
> USRP reported the following error: None
>
> LLLLLError receiving from UHD: 30
>
> USRP reported the following error: None
>
> LLLLLLLError receiving from UHD: 30
>
> USRP reported the following error: None
>
> LLLLLError receiving from UHD: 30
>
> USRP reported the following error: None
>
> LLLLLLError receiving from UHD: 30
>
> USRP reported the following error: None
>
>
>
>
>
>
>
> ==== eNodeB started ===
>
> Type <t> to view trace
>
>
>
> Have a nice day
>
> Yeats Luo
>
> RD Consultant
>
> Tel: 0910199166
>
> Fax:(02)2361-7627
>
>
>
>  [image: cid:image001.png at 01D41D22.96651ED0]
>
>
>
> *From: *Xavier Arteaga <xavier at softwareradiosystems.com>
> *Sent: *2018年7月23日 下午 04:01
> *To: *Yeats Luo <yeatsluo at ghtinc.com>
> *Cc: *srslte-users at lists.softwareradiosystems.com
> *Subject: *Re: [srslte-users] srsenb started correctly but can't find any
> radio signal
>
>
>
> Hi Yeats,
>
> I am sorry to read that.
>
>
>
> I saw you are using UHD 3.12, could you try with UHD 3.9? I use the UHD
> Long Term Support PPA
> <https://launchpad.net/~ettusresearch/+archive/ubuntu/uhd-3.9.lts>.
>
>
>
> Crossed fingers you have it working soon.
>
>
>
> Regards,
>
> Xavier
>
>
>
>
>
> On 23 July 2018 at 04:18, Yeats Luo <yeatsluo at ghtinc.com> wrote:
>
>
>
> Thanks for the tips.
>
> I tried this,
>
> device_args = otw_format=sc12
>
> and also tried this,
>
> device_args = type=b200,otw_format=sc12,num_recv_frames=64,num_send_frames=64
>
>
>
> Shows error messages as below.  Hope to have further suggestion.  Thanks.
>
>
>
> A lot of :
>
> [ERROR] [STREAMER] The receive packet handler caught a value exception.
>
> ValueError: bad vrt header or packet fragment
>
> Error code 0xf was returned during streaming. Aborting.
>
> [ERROR] [STREAMER] The receive packet handler caught a value exception.
>
> ValueError: bad vrt header or packet fragment
>
> Error timed out while receiving samples from UHD.
>
> Error code 0xf was returned during streaming. Aborting.
>
>
>
> And a log of:
>
> LLLLLLLLLLLLLLLLLLError timed out while receiving samples from UHD.
>
> LLLLLLLLLLLLLLLLLLError timed out while receiving samples from UHD.
>
> LLLLLLLLLLLLLLLLLLError timed out while receiving samples from UHD.
>
> …..
>
> ….
>
>
>
> Yeats Luo
>
> RD Consultant
>
> Tel: 0910199166
>
> Fax:(02)2361-7627
>
>
>
>  [image: cid:image001.png at 01D41D22.96651ED0]
>
>
>
> *寄件者**: *Xavier Arteaga <xavier at softwareradiosystems.com>
> *傳送時間**: *2018年7月20日 下午 08:49
> *收件者**: *Yeats Luo <yeatsluo at ghtinc.com>
> *副本**: *srslte-users at lists.softwareradiosystems.com
> *主旨**: *Re: [srslte-users] srsenb started correctly but can't find any
> radio signal
>
>
>
> Hi Yeats,
>
> Can you append "otw_format=sc12" to device_args in enb.conf?
>
>
>
> Let me know how it goes.
>
>
>
> Regards,
>
> Xavier
>
>
>
> On 20 July 2018 at 09:37, Yeats Luo <yeatsluo at ghtinc.com> wrote:
>
> The attached picture shows that there’s no radio signal picked.
>
> What did I miss ?
>
>
>
> Yeats Luo
>
> RD Consultant
>
> Tel: 0910199166
>
> Fax:(02)2361-7627
>
>
>
>  [image: cid:image001.png at 01D41D22.96651ED0]
>
>
>
> *寄件者**: *Yeats Luo <yeatsluo at ghtinc.com>
> *傳送時間**: *2018年7月20日 下午 12:38
> *收件者**: *srslte-users at lists.softwareradiosystems.com
> *主旨**: *srsenb started correctly but can't find any radio signal
>
>
>
> I configured a srsENB  with USRP B210 antenna, to connect to nextEPC in
> another machine.
>
> Everything runs fine without any error message, however, the RF signal
> seems to be a flat line ( a single dot in the GUI QAM chart)
>
> Of course, none of my mobile device can find a working service provider on
> air.
>
> How do I trace the problem like this ?
>
>
>
>
>
> UHD benchmark succeeded without any error
>
> TX Summary: Frequency Range: 50.00 MHz - 6000.00 MHz (Step: 100.00 MHz)
>
> Gain Range: 0.00 - 89.75 (Step: 1.00)
>
> USRP successfully tuned to all frequencies.
>
> LO successfully locked at all frequencies.
>
> USRP successfully set all specified gain values at all frequencies.
>
>
>
> RX Summary: Frequency Range: 50.00 MHz - 5950.00 MHz (Step: 100.00 MHz)
>
> Gain Range: 0.00 - 76.00 (Step: 1.00)
>
> USRP successfully tuned to all frequencies.
>
> LO successfully locked at all frequencies.
>
> USRP successfully set all specified gain values at all frequencies.
>
>
>
> Console
>
> root at enb118:~/.srs# srsenb
>
> ---  Software Radio Systems LTE eNodeB  ---
>
>
>
> Reading configuration file /root/.srs/enb.conf...
>
> [INFO] [UHD] linux; GNU C++ version 5.4.0 20160609; Boost_105800;
> UHD_3.12.0.0-release
>
> Opening USRP with args: type=b200,master_clock_rate=30.72e6
>
> [INFO] [B200] Detected Device: B210
>
> [INFO] [B200] Operating over USB 3.
>
> [INFO] [B200] Initialize CODEC control...
>
> [INFO] [B200] Initialize Radio control...
>
> [INFO] [B200] Performing register loopback test...
>
> [INFO] [B200] Register loopback test passed
>
> [INFO] [B200] Performing register loopback test...
>
> [INFO] [B200] Register loopback test passed
>
> [INFO] [B200] Asking for clock rate 30.720000 MHz...
>
> [INFO] [B200] Actually got clock rate 30.720000 MHz.
>
> [INFO] [MULTI_USRP]     1) catch time transition at pps edge
>
> [INFO] [MULTI_USRP]     2) set times next pps (synchronously)
>
> [ERROR] [STREAMER] recv packet demuxer unexpected sid 0xfe7803a1
>
> [ERROR] [STREAMER] recv packet demuxer unexpected sid 0xffdf0072
>
> Setting frequency: DL=1842.5 Mhz, UL=1747.5 MHz
>
> [INFO] [B200] Asking for clock rate 23.040000 MHz...
>
> Starting plot for worker_id=0
>
> [INFO] [B200] Actually got clock rate 23.040000 MHz.
>
> Setting Sampling frequency 23.04 MHz
>
>
>
> ==== eNodeB started ===
>
> Type <t> to view trace
>
> DDDDLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLt
>
> Enter t to stop trace.
>
>
>
>
>
> Enb.conf
>
> [enb]
>
> enb_id = 0x19B
>
> cell_id = 0x01
>
> phy_cell_id = 1
>
> tac = 0x0001
>
> mcc = 208
>
> mnc = 93
>
> mme_addr = 192.168.100.207
>
> gtp_bind_addr = 192.168.100.118
>
> s1c_bind_addr = 192.168.100.118
>
> n_prb = 100
>
> tm=4
>
> nof_ports=2
>
>
>
> [rf]
>
> dl_earfcn = 1575
>
>
>
>
>
>
>
> enb.log
>
> 12:30:26.453639 [PHY0] [I] [00000] Worker 0 configured cell 100 PRB
>
> 12:30:26.780562 [PHY1] [I] [00000] Worker 0 configured cell 100 PRB
>
> 12:30:26.790367 [MAC ] [I] [00000] Resetting MAC
>
> 12:30:26.790992 [RRC ] [I] Allocating 2 PRBs for PUCCH
>
> 12:30:26.794078 [S1AP] [I] Connecting to MME 192.168.100.207:36412
>
> 12:30:26.795161 [GTPU] [D] Waiting for read...
>
> 12:30:26.795267 [S1AP] [I] SCTP socket established with MME
>
> 12:30:26.795394 [S1AP] [I] Sending s1SetupRequest
>
>              0000: 00 11 00 2d 00 00 04 00 3b 00 08 00 02 f8 39 00
>
>              0010: 00 19 b0 00 3c 40 0a 03 80 73 72 73 65 6e 62 30
>
> 12:30:26.800858 [S1AP] [I] Received S1AP PDU
>
>              0000: 20 11 00 17 00 00 02 00 69 00 0b 00 00 02 f8 39
>
>              0010: 00 00 00 02 00 01 00 57 40 01 ff
>
> 12:30:26.800895 [S1AP] [I] Received S1SetupResponse
>
> 12:30:27.442958 [PHY0] [I] [00000] Starting RX/TX thread nof_prb=100,
> sf_len=23040
>
> 12:30:27.443163 [RF  ] [W] Overflow
>
> 12:30:27.443176 [RF  ] [W] Overflow
>
> 12:30:27.643245 [RF  ] [W] Overflow
>
> 12:30:27.643271 [RF  ] [W] Overflow
>
> 12:30:27.644250 [PHY0] [D] [00000] Settting TTI=10236, tx_mutex=0,
> tx_time=0:0.004000 to worker 0
>
> 12:30:27.644640 [PHY0] [D] [10236] Worker 0 running
>
> 12:30:27.644779 [MAC ] [D] [00004] Allocating PUCCH (98,100)
>
> 12:30:27.645011 [PHY0] [D] [10236] Sending to radio
>
> 12:30:27.645252 [RF  ] [W] Late
>
> 12:30:27.645283 [RF  ] [W] Late
>
> 12:30:27.645325 [PHY0] [D] [10236] Settting TTI=10237, tx_mutex=1,
> tx_time=2:0.136233 to worker 1
>
> 12:30:27.645361 [RF  ] [W] Late
>
> 12:30:27.645443 [RF  ] [W] Late
>
> 12:30:27.645498 [RF  ] [W] Late
>
> 12:30:27.645562 [RF  ] [W] Late
>
> 12:30:27.645605 [RF  ] [W] Late
>
> 12:30:27.645680 [RF  ] [W] Late
>
> 12:30:27.645698 [PHY1] [D] [10237] Worker 1 running
>
> 12:30:27.645724 [RF  ] [W] Late
>
> 12:30:27.645801 [RF  ] [W] Late
>
> 12:30:27.645816 [MAC ] [D] [00005] Allocating PUCCH (98,100)
>
> 12:30:27.645840 [RF  ] [W] Late
>
> 12:30:27.645848 [RF  ] [W] Late
>
> 12:30:27.645881 [RF  ] [W] Late
>
> 12:30:27.645889 [RF  ] [W] Late
>
> 12:30:27.645922 [RF  ] [W] Late
>
> 12:30:27.646029 [PHY1] [D] [10237] Sending to radio
>
> 12:30:27.646287 [PHY0] [D] [10236] Settting TTI=10238, tx_mutex=2,
> tx_time=2:0.137233 to worker 0
>
> 12:30:27.646301 [PHY0] [D] [10238] Worker 0 running
>
> 12:30:27.646401 [MAC ] [D] [00006] Allocating PUCCH (98,100)
>
> 12:30:27.646573 [PHY0] [D] [10238] Sending to radio
>
> 12:30:27.647173 [PHY0] [D] [10238] Settting TTI=10239, tx_mutex=3,
> tx_time=2:0.138233 to worker 1
>
> 12:30:27.647188 [PHY1] [D] [10239] Worker 1 running
>
> 12:30:27.647277 [MAC ] [D] [00007] Allocating PUCCH (98,100)
>
> 12:30:27.647435 [PHY1] [D] [10239] Sending to radio
>
> 12:30:27.648708 [PHY0] [D] [10238] Settting TTI=0, tx_mutex=4,
> tx_time=2:0.139233 to worker 0
>
> 12:30:27.648722 [PHY0] [D] [00000] Worker 0 running
>
> 12:30:27.648825 [MAC ] [D] [00008] Allocating PUCCH (98,100)
>
> 12:30:27.648988 [PHY0] [D] [00000] Sending to radio
>
> 12:30:27.649672 [PHY0] [D] [00000] Settting TTI=1, tx_mutex=5,
> tx_time=2:0.140233 to worker 1
>
> 12:30:27.649687 [PHY1] [D] [00001] Worker 1 running
>
> 12:30:27.649744 [PHY0] [D] [00000] Processing pending_tti=1
>
> ………..(forever reapeating)
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
> Yeats Luo
>
> RD Consultant
>
> Tel: 0910199166
>
> Fax:(02)2361-7627
>
>
>
>  [image: cid:image001.png at 01D41D22.96651ED0]
>
>
>
>
>
>
> _______________________________________________
> srslte-users mailing list
> srslte-users at lists.softwareradiosystems.com
> http://www.softwareradiosystems.com/mailman/listinfo/srslte-users
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.softwareradiosystems.com/pipermail/srslte-users/attachments/20180801/650b6635/attachment-0001.html>
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: 1B4B3ACF0C85490BA9A1BBD98BCE630A[770183].png
Type: image/png
Size: 4518 bytes
Desc: not available
URL: <http://www.softwareradiosystems.com/pipermail/srslte-users/attachments/20180801/650b6635/attachment-0001.png>


More information about the srslte-users mailing list