[srslte-users] srsue using X310 giving Device "UHD" not found

N El Ouni naceuramine at gmail.com
Thu Jun 2 14:35:41 UTC 2016


Thanks Ismael for the reply,

I went back and I think I fixed my installation of:
srsgui, srsLTE then srsue.

FYI to install srsLTE I used:

cmake -DCMAKE_INSTALL_PREFIX=/raid/nae/srs/srsLTE_install/
-DUHD_LIBRARIES=/raid/nae/gnuradio/lib/libuhd.so
-DUHD_INCLUDE_DIRS=/raid/nae/gnuradio/include/uhd
-DVOLK_INCLUDE_DIRS=/raid/nae/gnuradio/include/volk/
-DVOLK_LIBRARIES=/raid/nae/gnuradio/lib/libvolk.so
-DSRSGUI_LIBRARIES=/raid/nae/srs/srsgui_install/lib/libsrsgui.so
-DSRSGUI_INCLUDE_DIRS=/raid/nae/srs/srsgui_install/include
-DBLADERF_INCLUDE_DIRS=/raid/nae/gnuradio/include
-DBLADERF_LIBRARIES=/raid/nae/gnuradio/lib/libbladeRF.so
-DOCTAVE_OCTAVE_LIBRARY=/usr/lib/x86_64-linux-gnu/octave/3.8.1/liboctgui.so
..

Anyways, now when running srsLTE example: " pdsch_ue -f 709e6 -a
"addr=usrp02" ", I get

linux; GNU C++ version 4.8.4; Boost_105400; UHD_003.010.git-202-g9e0861e1

Opening RF device...
Opening USRP with args: addr=usrp02
-- X300 initialization sequence...
-- Determining maximum frame size... 1472 bytes.
-- Setup basic communication...
-- Loading values from EEPROM...
-- Setup RF frontend clocking...
-- Radio 1x clock:200
-- Initialize Radio0 control...
-- Performing register loopback test... pass
-- Initialize Radio1 control...
-- Performing register loopback test... pass
Trying to dynamically change Master clock...
Error: LTE sampling rates are not supported. Master clock rate is 200.0 MHz
Opening bladeRF...
Unable to open device: Invalid operation or parameter
No compatible RF frontend found
Error opening rf

I am running a USRP X310 over 1Gb Ethernet.

On the other hand, I tried the same example of srsue: "sudo
LD_LIBRARY_PATH=/raid/nae/gnuradio/lib/:$LD_LIBRARY_PATH ./ue
ue.conf.X310", I get:

linux; GNU C++ version 4.8.4; Boost_105400; UHD_003.010.git-202-g9e0861e1

---  Software Radio Systems LTE UE  ---

Reading configuration file ue.conf.X310...
Using srsLTE version 001.002.000
Device "UHD" not found. Switching to auto mode
Opening USRP with args:
"addr=usrp02,recv_frame_size=9232,send_frame_size=9232"
-- Opening a USRP2/N-Series device...
Error opening UHD: code 70
Opening bladeRF...
Unable to open device: Invalid operation or parameter
No compatible RF frontend found
Error opening RF device

I see an advance here


On Wed, Jun 1, 2016 at 9:20 AM, Ismael Gomez <
ismael.gomez at softwareradiosystems.com> wrote:

> Can you paste the output of cmake command for srsLTE and srsUE? There
> seems to be some kind of conflict during the compilation and the UHD
> libraries weren't linked correctly.
>
> On Tue, 31 May 2016 at 22:08 N El Ouni <naceuramine at gmail.com> wrote:
>
>> I tried that but got:
>>
>> ---  Software Radio Systems LTE UE  ---
>>
>> Reading configuration file ue.conf.X310...
>> Using srsLTE version 001.002.000
>> Opening bladeRF...
>> Unable to open device: Invalid operation or parameter
>> No compatible RF frontend found
>> Error opening RF device
>> Failed to find device auto with args
>> "addr=192.168.12.2,recv_frame_size=9232,send_frame_size=9232"
>>
>>
>> On Tue, May 31, 2016 at 3:09 PM, Ismael Gomez <
>> ismael.gomez at softwareradiosystems.com> wrote:
>>
>>> Hi,
>>>
>>> Can you try leaving device_name uncommented?
>>>
>>> On Tue, 31 May 2016 at 18:18 N El Ouni <naceuramine at gmail.com> wrote:
>>>
>>>> Hello,
>>>>
>>>> I had first installed srsLTE, srsgui and then srsue (while adding them
>>>> as deps).
>>>> I copied ue.conf.example to ue.conf.X310 and made changes to meet uhd
>>>> x310 device spec (IP @ 192.168.12.2):
>>>>
>>>> device_name = "UHD"
>>>> device_args =
>>>> "addr=192.168.12.2,recv_frame_size=9232,send_frame_size=9232"
>>>> time_adv_nsamples = auto
>>>> burst_preamble_us = auto
>>>>
>>>> However running sudo LD_LIBRARY_PATH=.../gnuradio/lib/:$LD_LIBRARY_PATH
>>>> ./ue ue.conf.X310
>>>>
>>>> I am getting:
>>>>
>>>> ---  Software Radio Systems LTE UE  ---
>>>>
>>>> Reading configuration file ue.conf.X310...
>>>> Using srsLTE version 001.002.000
>>>> Device "UHD" not found. Switching to auto mode
>>>> Opening bladeRF...
>>>> Unable to open device: Invalid operation or parameter
>>>> No compatible RF frontend found
>>>> Error opening RF device
>>>> Failed to find device "UHD" with args
>>>> "addr=192.168.12.2,recv_frame_size=9232,send_frame_size=9232"
>>>>
>>>> FYI, uhd_usrp_probe --args "addr=192.168.12.2"is successful.
>>>>
>>>> Regards,
>>>>
>>>> --
>>>>
>>>> Naceur El Ouni, M.Eng.
>>>>
>>>> Guest Researcher at NIST
>>>>
>>>> *C*ommunications Technology Laboratory
>>>>
>>>> *W*ireless Networks Division
>>>>
>>>> 100 Bureau Drive
>>>>
>>>> Gaithersburg, (MD) 20899
>>>> (301) 975-3353
>>>> _______________________________________________
>>>> srslte-users mailing list
>>>> srslte-users at lists.softwareradiosystems.com
>>>> http://www.softwareradiosystems.com/mailman/listinfo/srslte-users
>>>>
>>>
>>
>>
>> --
>>
>> Naceur El Ouni, M.Eng.
>>
>> Guest Researcher at NIST
>>
>> *C*ommunications Technology Laboratory
>>
>> *W*ireless Networks Division
>>
>> 100 Bureau Drive
>>
>> Gaithersburg, (MD) 20899
>> (301) 975-3353
>>
>


-- 

Naceur El Ouni, M.Eng.

Guest Researcher at NIST

*C*ommunications Technology Laboratory

*W*ireless Networks Division

100 Bureau Drive

Gaithersburg, (MD) 20899
(301) 975-3353
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.softwareradiosystems.com/pipermail/srslte-users/attachments/20160602/f00d4d0b/attachment-0001.html>


More information about the srslte-users mailing list